Francia nyelvű előadások Jules Verne elbeszélő prózájáról

Francia nyelvű előadások Jules Verne elbeszélő prózájáról
09/21

2021. szeptember 21. 18:00 - 20:00

"A" épület 329-es terem (Horváth János terem)

09/21

2021. szeptember 21. 18:00 - 20:00

"A" épület 329-es terem (Horváth János terem)


2021. Szeptember 21-én 18 órától Christophe Reffait és Loïc Le Sayec, az amiens-i Jules Verne Egyetem munkatársainak előadásait hallgathatják meg az érdeklődők egy nagyobb magyarországi előadássorozat részeként, a Programme Parceco keretében, amely francia előadók kelet-európai országokban tartott előadásait támogatja. Az előadások Közép-Kelet-Európa reprezentációját tárgyalják az itthon Verne Gyulaként ismertté vált Jules Verne regényeiben.

Az előadások színhelye az A épület 329-es terem, azaz a Horváth János terem. Az előadások nyelve a francia. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az előadások az ELTE BTK-n: 2021. szeptember 21., kedd, 18.00-20.00

1. Christophe Reffait: Les représentations verniennes des entités supranationales

2. Loïc Le Sayec: Un romanesque d'Europe centrale? Le Château des Carpathes et Le Secret de Wilhelm Storitz

Az esemény Zoom-on is követhető az alábbi linkkel csatlakozva: https://us02web.zoom.us/j/81755762029?pwd=VkZJdFZsb3lsZmNTS0pOZWVYZHRUQT09

 

Az előadássorozat részletes programja :

Jules Verne – Európa-reprezentációk a 19-20. század fordulóján: Magyarország és Közép-Kelet-Európa példája

Az előadások célja Verne életművének elemzése, aki regényről regényre Európát, annak földrajzát, történelmét, határait, geopolitikai helyzetét vizsgálta egy olyan időszakban (a 19. század utolsó negyedében és a 20. század első éveiben), amelyben a nemzetiségek ébredése után a nagy birodalmak megrendültek, majd eltűntek. Ha Verne „utazásai” „rendkívüliek”, az azért is van így, mert nagy teret adnak Európának, különösen Közép- és Kelet-Európának. Verne figyelemmel kísérte a magyarok (Mathias Sandorf 1885), az erdélyiek (Le Château des Carpathes 1892), a balti országok (Un drame en Livonie 1904) politikai küzdelmeit, és kíváncsi volt a nagy Oroszországra (a krími háború az Aventures de Trois Russes et de Trois Anglais dans l’Afrique australe című regényben 1872; Michel Strogoff 1876), de akár az Oszmán Birodalomra is (Keraban-le-Têtu 1883). Egyedül a bolgár nemzeti megújulás kerülte el a figyelmét, de fia, Michel, amikor 1908-ban kiadta a Le Pilote du Danube című művét, a Jules által befejezetlenül hagyott szöveg átdolgozott változatát, betöltötte ezt a hiányt is.

Az előadásokban megpróbáljuk megragadni Verne Európáját annak földrajzi, történelmi és politikai dimenzióiban. Bár Jules Verne (idősebb) gyerekeknek és tinédzsereknek írt, ez nem jelenti azt, hogy művei figyelmen kívül hagyják a legtágabb értelemben vett politikát: éppen ellenkezőleg, küldetése a jövő polgárainak nevelése és a köztársasági érzelmek felkeltése volt. Mi a helye Európának Verne regénysorozatában? Ez az a geopolitikai megközelítés, amelyen mind a francia (két Verne életművében jártas egyetemi tanár, valamint a Centre d’études des relations et des contacts linguistiques et littéraires de l’UPJV doktorandusza), mind a magyar kutatók (a Debreceni Egyetem oktatója és doktorandusza) előadásai alapulnak. Ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy Verne példáján keresztül jobban megértsük azt is, hogyan és milyen alapokon épült Európa a nagy birodalmak bukása után. Az előadások az irodalom iránt érdeklődők számára éppúgy érdekes lehet, mint a történészek, a politológusok vagy a médiatörténészek számára.

Program:

Szeptember 20, Budapesti Francia Intézet:

Marie-Françoise Melmoux-Montaubin: Le « roman-monde » de Jules Verne;

Sándor Kálai: L’adaptation télévisuelle des romans de Verne (Michel Strogoff, Matthias Sandorf).

A Michel Strogoff című sorozat első epizódjának vetítése.

 

Szeptember 21, ELTE (18.00-20.00, A épület 329-es terem) :

Christophe Reffait: Les représentations verniennes des entités supranationales;

Loïc Le Sayec: Un romanesque d'Europe centrale? Le Château des Carpathes et Le Secret de Wilhelm Storitz.

 

Szeptember 22, Debreceni Egyetem (16:00 – 18:00, Főépület, Francia Tanszék, 425-ös terem):

Christophe Reffait: L’argent dans Mathias Sandorf;

Marie-Françoise Melmoux-Montaubin: Verne géographe et historien: le cas de l’Europe centrale et orientale;

Ádám László Kiss: Les adaptations radiophoniques des romans de Verne en Hongrie.

 

Szeptember 24, Pécsi Egyetem (16:00 – 18:30, Zsolnay Kulturális Negyed, E25, PTE BTK TMI Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék, 001-es terem):

Marie-Françoise Melmoux-Montaubin: La description chez Verne: quand la géographie permet de taire l’histoire.

Karel Zeman Vynález zkázy (Les Aventures fantastiques) című filmjének vetítése (angol felirattal).

A Programme Parceco keretében, amely francia előadók kelet-európai országokban tartott előadásait támogatja, az Université de Picardie Jules Verne oktatói és doktoranduszai magyar egyetemeken (ELTE, Debrecen, Pécs) illetve a Budapesti Francia Intézetben tartanak előadásokat, amelyek Jules Verne életművében a kelet-európai országok reprezentációját vizsgálják.