"Színház és technológia" színháztudományi konferencia

09/24 - 09/25

2021. szeptember 24. - 2021. szeptember 25.

Zoom-konferencia

09/24 - 09/25

2021. szeptember 24. - 2021. szeptember 25.

Zoom-konferencia


Színház és technológia

című színháztudományi konferencia

2021. szeptember 24-25.

A színházi gyakorlat történetét mindig is végigkísérte a különféle technológiák használata: a távol-keleti árnyjátékok több ezeréves technikái, az ókori „deus ex machina” emelődaruja, az Erzsébet-kori színház csapóajtaja, a 18-19. században a színpadi teret, világítást, hangot alakító gépezetek, vagy a kortárs digitális technológia mind alátámasztják ezt. A történelem folyamán újonnan megjelenő, egymást átalakító és egymással versengő technológiák reprezentációs lehetőségei és céljai ráadásul új esztétikai-perceptuális hagyományokat teremtettek, ami a színházi jelképződési és jelterjedési folyamatok új feltételeivel is folyamatosan szembesítette az alkotókat és a közönséget. Színház és technológia viszonya tehát végső soron azt mutatja meg, hogy a „valóság” miként lesz a színházban és a színház által előállítható, felfedezhető, észlelhető és megérthető.

A nézői szokásrendet és színházi konvenciókat egyaránt alakították a színházi technológia olyan újításai, mint a gázvilágítás vagy később az elektromos áram elterjedése, valamint a kortárs művészeti-mediális környezet és a tömegmédiumok (filmek, sorozatok, videojátékok stb.) észlelést is befolyásoló hatásesztétikái. A jelenlét tapasztalatának átalakításában nagy szerep jutott a digitális környezetnek, amely az élő és rögzített fogalmainak bináris oppozícióját lerombolva a jelenlét időbeliségére irányította a figyelmet. A színpadi reprezentáció lehetőségei kitágultak a különféle techno-mediális hatások eredményeként, például az előadásokban felbukkanó filmbetétek, élő videofelvételek, hangrögzítési technikák és elektronikus hangok, kinetikus installációk végső soron az emberi test és tér új viszonyaival szembesítenek.

A konferencia középpontjában a színház és technológia múltbeli és jelenbeli viszonya áll, ideértve a technológiának a mindennapi színházi működést és a színház esztétikáját is befolyásoló hatásmechanizmusát, a megváltozott idő- és térérzékelésből fakadó dramaturgiai újításokat, a néző testének és érzékelésének bevonását és újra érzékenyítését, valamint a technológia szolgálatába állított teatralitás történeti és kortárs példáit.

A konferencián a fenti témákkal foglalkozó 20 perces előadások hangzanak el, amelyek zoomon követhetők.

A konferencia részletes programja elérhető itt.

 

Mindenkit szeretettel látunk!

 

ZOOM LINK

https://us02web.zoom.us/j/85059619037?pwd=NmRMUkRNTk4vVDRrU1hOblRkQnZzQT09

Meeting ID: 850 5961 9037

Passcode: 930125

 

A konferencia házigazdája: ELTE BTK Színházi képzés

Társszervezők: ELTE BTK Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet; ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet; PTE BTK Modern Irodalomtörténeti és Irodalomelméleti Tanszék; PTE Irodalomtudományi Doktori Iskola

A konferencia támogatója: ELTE Bölcsészettudományi Kar