Mesterképzések (MA)

Mesterképzések (MA)

2017.05.02.
Mesterképzés

A mesterképzésben (magister, master; MA: Master of Arts, MSc: Master of Sciences) mesterfokozat és szakképzettség szerezhető. A mesterfokozat a második felsőfokú végzettségi szint. Mesterképzésre az vehető fel, aki legalább alapfokozatot és szakképzettséget vagy ezzel egyenértékű, a korábbi képzési rendszer szerinti főiskolai szintű végzettséget és szakképzettséget, illetve egyetemi szintű végzettséget és szakképzettséget tanúsító oklevelet vagy mesterfokozatot szerzett.

A Magyar Irodalom- és Kultúratudományi Intézet munkatársai az ELTE Bölcsészettudományi Karán több mesterképzésben is végeznek oktatói tevékenységet. A lap tetején található menüpontokra kattintva láthat ezekről további információt. A humántudományokban a mesterképzések jeletős része 4 féléves (2 éves) képzési elkötelezettséget jelent. A képzés során 120 kreditet kell teljesíteniük a diákoknak, azonban ennek összetétele az adott képzés sajátosságainak megfelelően szakról-szakra változik.

Intézetünk két nagyobb mesterképzési szakja az Irodalom- és Kultúratudomány, illetve a Magyar nyelv és irodalom mesterképzés. Az előbbi kiemelten az irodalmi érdeklődésű hallgatóknak ajánlott képzés, amelynek követelményrendszerében nem szerepelnek hangsúlyosan nyelvtudományi tárgyak. A Magyar nyelv és irodalom szak azon hallgatóknak ideális, akik a nyelvtudományban kívánják folytatni tanulmányaikat, kutatásaikat; esetleg még nem döntöttek az irodalomtudomány vagy a nyelvtudomány közül; vagy akár nem szeretnék élesen elválasztani a két kutatási területet. A Hungarológia ezekkel szemben olyan mulidiszciplináris képzést nyújt, amelyben a hallgatók a magyar nyelv, kultúra és történelem több területét is lefedi.